Arbeta hemifrån – vad gäller?

När världen drabbas av en pandemi ställs saker och ting på sin spets och ingen vet ännu vad den närmaste framtiden har att utvisa eller hur stora konsekvenserna blir både i smått och stort, för företag och privatpersoner. Sedan i mars har Folkhälsomyndighetens rekommendationer gjort att många arbetsgivare uppmanar sina anställda att om möjligt jobba hemifrån eller att undvika kollektivtrafiken för att ta sig till arbetsplatsen.
Många av oss har plötsligt blivit tvungna att arbeta på distans i vår ensamhet och i bästa fall ser vi chefen eller pratar med våra kollegor i ett videomöte via Zoom. Digitaliseringen i samhället är här för att stanna. Men för vissa arbetstagare så kan arbete hemifrån vara en mycket mer produktiv användning av tiden om de kan jobba i intervaller under hela dagen, och varva detta med att de lagar mat till barnen eller startar en maskin med tvätt.
Att ha flexibiliteten med den här typen av jobbarrangemang kan ofta leda till att den anställde är mer nöjd med balansen mellan arbetsliv och privatliv och det kan minska pressen som vissa har, att de måste hinna med allt och att dygnets timmar inte riktigt räcker till. Det gäller emellertid att ha disciplin för att klara av att jonglera både privatlivet och arbetslivet på hemmaplan.

Arbeta hemifrån, permittering och uppsägning

Arbetar du hemifrån kan det vara bra att ta reda på vad som gäller och vilka förmåner du kan ta del av och du kan undersöka och läsa på hos olika statliga instanser som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skatteverket om till exempel vad som gäller för friskvård gåvor från arbetsgivaren och skatteskulder. Om du vill använda en träningsapp hemma istället för att gå till ett gym räknas det som friskvård och webbtjänster för till exempel yoga, träning och rökavvänjning är skattefria friskvårdsförmåner. Från den 1 juni och året ut kan du ta emot gåvor från din arbetsgivare till ett värde upp till 1000 kronor utan att gåvan förmånsbeskattas men tyvärr finns det inga nya möjligheter till anstånd med betalning av skatt, det vill säga att skjuta på betalningen. Hos banken kan du få allmänna råd och tips om din privatekonomi och kanske behöver du spara mer eller ta ett lån för att klara av omställningen som en permittering med mindre lön eller arbetslöshet innebär. Utöver bankerna finns det också företag som erbjuder olika sorters smslån vilket kan vara bra att känna till eftersom både arbetsbefriande mot en lägre lön och en uppsägning kan slå hårt mot ekonomin.

Ekonomisk trygghet

Utöver hemmasittandet och den uteblivna fysiska kontakten är ytterligare en aspekt att ekonomin kan komma att försämras för många familjer då en eller i värsta fall båda föräldrar blir permitterade eller arbetslösa. När vi inte längre kan resa utomlands som tidigare kan man tänka sig att privatekonomin snarare borde bli starkare men i denna pågående världskris där vi istället sitter hemma uppkopplade på datorer och mobiler så klickar vi hem mer produkter än någonsin på nätet.

Många företag fick känna på en våg av hopplöshet och tappade framtidstron i våras och att säga upp sin personal och behöva stänga ner sin älskade verksamhet blev för många ett slag i ansiktet. Medan företag har möjlighet att söka olika stöd hos staten och även kan få aktuell information, råd och stöd från olika håll med anledning av Corona så ser det tyvärr inte riktigt likadant ut för en anställd.

För att mildra de ekonomiska konsekvenserna av virusutbrottet har regeringen överlämnat elva ändringsbudgetar till riksdagen i år. Åtgärderna i budgetarna har syftat till att ge ökad trygghet för de som drabbas under krisen genom att begränsa smittspridningen, motverka konsekvenserna för företag och jobb samt ge möjlighet till ekonomisk trygghet och omställning för de som blivit arbetslösa.

298 miljoner kronor till insatser för varslade och permitterade

Regeringen har beslutat om en ändring av det nationella socialfondsprogrammet. Ändringen innebär att cirka 298 miljoner kronor i EU-medel omfördelas till insatser för bland annat kompetensutveckling av varslade och korttidspermitterade personer. Det vill säga att personal eller ledning får möjlighet att utveckla sig inom sin yrkesroll genom att de får genomgå olika former av utbildningar och kurser. – Syftet är att bidra till att stärka den enskildes ställning på arbetsmarknaden och att ge en möjlighet för personer som är varslade och permitterade att stärka sin kompetens och att rusta sig för att ställa om, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Men Folkhälsomyndigheten rekommenderar fortfarande att så många som möjligt arbetar hemifrån även under hösten. För även om smittan är i avtagande så ökar våra kontakter successivt och en stor risk finns för en ny smittspridning. Kanske pandemin i slutänden för något bra med sig med nya tekniska tjänster, system och lösningar för att bli mer anpassningsbara, moderna, effektiva och pålitliga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 + sjutton =