Nyfiken på att börja blogga?

Det finns olika former av bloggar, de som mer fungerar som en dagbok, inspirationsbloggar och politiska bloggar är några av de vanligaste inriktningarna. Beroende på vad har tänkt att din blogg ska handla om är det viktigt att ha tänkt igenom beslutet och att ha besvarat ett par frågor innan.

Som det mest annat här i livet är det bra att göra upp en plan för sig själv innan man börjar med sitt nya projekt. Det behöver inte vara detaljerat eller särskilt uppstyrt, men riktlinjer och tankar om det du har tänkt skapa är bra att ha klart för sig.
Vi har listat några saker som kan vara bra att ha koll på innan du sätter igång med din nya blogg!

Din hobby kan ge inkomster

En blogg börjar ofta som en hobby och ett sätt att dela med sig av sina intressen eller livsåskådningar. Men efterhand som din blogg utvecklas kan den komma att bli ganska lönsam.
Att blogga kan på sikt bli en inkomstkälla. Du kan jobba upp en blogg som har många läsare och bra innehåll. Efter det kommer andra vilja annonsera via din kanal. Antingen i form av annonser, influencer-samarbeten eller länkar.

Vilka påverkas i din omgivning

Att börja med en blogg kan kännas som en personlig sak, men faktum är att det påverkar fler i din närhet om du bestämmer dig för att starta en blogg. Dels kommer det ta en del av din tid att sköta din blogg. För att hålla den levande kommer du ägna mycket tankar och tid åt den. Det här kommer ta tid från sådant som du gör idag – fundera på om den tiden går att lösgöra.

Vilka kommer finnas med i din blogg?

Om du funderar på att börja blogga är det viktigt att alla som kan komma att påverkas får vara med och säga vad de tycker. Ska du skriva om ditt liv kommer det vara svårt att utelämna familj och vänner helt. På många sajter kan du välja om dina inlägg endast ska vara för inbjudna eller officiella. Det kan vara ett bra sätt att skriva av dig, dela med dig och ändå behålla integriteten hos dina nära.

Tänk igenom formuleringar

Du ska inte censurera det du skriver, men att vara säker på att det du skriver tolkas på det sätt som du har tänkt det är viktigt. Skriv det du vill ha sagt, ta en paus och drick en kopp kaffe eller ta en promenad och läs texten en gång till innan du publicerar. Det är ett bra sätt att läsa med fräscha ögon och att se syftningsfel eller oavslutade meningar och andra skrivtekniska fel.
Du får räkna med att det alltid kommer att finnas de som har åsikter om det du skriver, se till att ha en strategi för att hantera det. Vissa svarar aldrig på dessa utan tågar på i sina fotspår och andra har i princip ett mantra som de svarar med.
Oavsett vilken metod du har utåt kan du behöva ha ett sätt att hantera hatare och missunnsamma människor inåt, mot dig själv. Hitta ett sätt att inte låta de negativa komma åt dig och förändra dig.

Välja bloggportal

Beroende på vad du väljer att skriva om är det viktigt att tänka igenom det här med vilken bloggportal du väljer att skriva på. Det finns portaler som är mer allmänna där du kan skriva av dig om blandade ämnen, och självklart även profilera dig. Under andra portaler samlas människor som har liknande inriktning på sin blogg. Det behöver inte betyda att de håller med varandra utan det är ofta öppna ämnen som hantverk, livsstil eller politik.

Vi på maqt.se hoppas såklart att du som är nyfiken på att börja blogga registrerar din nya blogg hos oss på maqt.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 + sjutton =