Hur du maximerar ledigheten över jul och nyår

Årets jul- och nyårshelg är en drömjul för alla som vill maximera sin ledighet utan att det känns allt för mycket i plånboken. Rätt planerad kan den nämligen ge dig 17 dagars semester! Julafton infinner sig på en tisdag och likaså nyårsafton. Det innebär mängder av klämdagar runt jul och nyår. Två semesterdagar räcker för nio dagars ledighet och tar du fem semesterdagar blir du ledig hela sjutton dagar. De dagar som är allmänna helgdagar, eller röda dagar, är juldagen, annandag jul, nyårsdagen och trettondedag jul. Men på de flesta arbetsplatser är även julafton och nyårsafton dagar då man är ledig.

Att få en paus från arbetet i form av julledighet är oftast välkommet för de flesta av oss och att vara ledig kan innebära många olika saker. För en del gör ledigheten det möjligt att hinna med att hälsa på nära och kära runt om i landet medan andra passar på att fly vintermörkret och kylan genom att åka på en resa till varmare breddgrader.
Även för de som inte reser iväg under jul och nyår kan det vara fördelaktigt att få några extra dagars ledighet, kanske för att bara ta det lugnt och vila – eller för att ta tag i den där garderobsrensningen! Att samla familjen hemma och spela gamla hederliga brädspel, fika, titta på en film eller bara vara kan vara nog så mysigt. Eller varför inte njuta av en casinoupplevelse med festliga och färgsprakande spel, så som blackjack, poker eller roulette, som du kan spela bekvämt hemifrån på datorn eller mobilen.

För att du nu ska hinna med allt det som du planerat, så måste du först vara på den säkra sidan att ledigheten blir som du tänkt. Kolla därför hur generöst ditt kollektivavtal är med klämdagar. Det finns inga lagar som styr ledighet på klämdagar, men har du tur kan du exempelvis slippa ta ledigt den 23 december eftersom det är en klämdag på vissa arbetsplatser.

1 Kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 5 =