Ny tävling blir språngbräda för unga kvinnor in i motorsporten

Svensk motorsport vill vara en idrott för alla. För alla åldrar, för stadsmänniskor och landsbygdsbor, för motionärer och elit – och inte minst för både män och kvinnor, på olika sätt såväl nationellt, regionalt som lokalt, ambitionen är att öppna upp sporten, men det är lång väg att gå och det är också en väg som inte är helt utan hinder.

I ett försök att hitta kvinnliga formel 1-förare startar en ny motorsporttävling, enbart för kvinnor. Den nya tävlingen går under namnet ”W Series” och är ett globalt formelbilsmästerskap enbart för kvinnor med närmare 14 miljoner kronor i prispengar.

Tävlingarna kommer att köra på välkända banor världen över av 18 till 20 förare som alla ska ha genomgått ett program som omfattar såväl fysisk träning, simuleringskörning och mediaträning.

– För yngre tjejer kan det här vara en jättebra chans att komma in, säger STCC-föraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky till SVT Sport.

Initiativet stöttas av flera av de stora namnen inom formel 1, så som den 13-faldige GP-vinnaren David Coulthard. Även svenska STCC-föraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky är positiv.

– Det kan vara en språngbräda in i den här världen, på så sätt är det bra. För yngre tjejer kan det här vara en jättebra chans att komma in, säger Åhlin-Kottulinsky till SVT Sport.

– Det är en sport där kvinnor och män kan tävla på lika villkor, det har jag visat under den här sommaren, fortsätter Åhlin-Kottulinsky, som tidigare i höstas blev historisk när hon som första kvinna vann ett STCC-lopp.

Motorsport är också en idrott som det går att tävla i på andra sätt som till exempel genom att spela Unibet motorsport på Formel 1 eller Speedway.

Mikael Åhlin-Kottulinsky betonar att trots den nya serien är resan upp till F1 lång och kräver en stor budget. För att få in kvinnor i F1 tror hon att teamen måste våga satsa på tjejer redan när de är unga.

– Titta på Lewis Hamilton, de blir upplockade när de är tio år. Det har inte skett med tjejer än. Men vi visar ju gång på gång att vi kan tävla på lika villkor, det tycker jag är det fina med sporten.

”I hjärtat av W Series DNA finns den tydliga tron att kvinnor kan tävla på samma villkor som män i motorsport. Men en serie enbart för kvinnor är avgörande för att tvinga fram ett större kvinnligt deltagande”, skriver arrangören i ett pressmeddelande.

Den senaste kvinnan som körde ett formel 1-lopp var italienskan Lella Lombardi 1976.

 

Källa: Idrottens Affärer, SVT. Bild: TT

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 − tolv =