För få unga engagerar sig i de politiska ungdomsförbunden

De politiska ungdomsförbunden har haft drastiska medlemstapp i många år. Även om tappet ser ut att ha stannat av något den senaste tiden så är det bara omkring 24 000 ungdomar i hela Sverige som engagerar sig i något av de politiska ungdomsförbunden, enligt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor (MUCF).

Det går trögt att locka nya medlemmar till partiernas ungdomsförbund.
– De låga medlemstalen är ett demokratiskt bekymmer, säger Erik Amnå, professor i statsvetenskap vid Örebros universitet.

Ointresset för ungdomsförbunden ska inte tolkas som ointresse för politik, menar Erik Amnå som är professor i statsvetenskap vid Örebro universitet.
– Ungdomar har stort intresse för politik och samhällsfrågor. Mer än någonsin faktiskt, men de är inte intresserade av partipolitik. Den upplevs som alltför seg och byråkratisk, säger han.

Erik Amnå har forskat på ungas politiska engagemang. Han är bekymrad över att så få unga lockas av att bli aktiva inom politiken. Han ser flera orsaker, men framförallt menar han att ungdomars beteenden har förändrats i takt med att samhället blivit mer individualiserat.

– Det finns en otålighet bland unga. De har svårt att se hur den egna insatsen ska göra skillnad inom politiken. Istället engagerar de sig oftare i enfråge-organisationer eller i tidsbestämda aktioner, som till exempel en demonstration eller aktioner på internet.

Ett annat skäl handlar om att det innebär en social risk att bli förknippad med ett bestämt parti, menar Amnå.
– Man sticker ut hakan. Den sociala gemenskapen man kan få inom en politisk förening vägs mot de risker att bli utpekad och i värsta fall, särskilt om engagemanget blir känt och synligt, trakasserad som det också kan innebära. Är det värt det?

De låga medlemstalen är inte bara oroande för de politiska ungdomsförbunden utan även ett demokratiproblem, säger Erik Amnå.
– Jag tänker att demokratin är ifrågasatt och att det måste göras mer för att engagemanget ska höjas. Det står så mycket på spel om ungdomar tvekar om demokratins förträfflighet, säger Amnå.

Källa: SVT Nyheter

 

Siffrorna nedan är en sammanställning av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, som delar ut statsbidrag till ungdomsförbunden. Förbunden får endast bidrag för medlemmar under 26 år. Det är det bidragsgrundande medlemsantalet som är representerat i statistiken.

 

Källa: MUCF

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 − 8 =