Ett kontroversiellt fotbolls VM – politisk bojkott?

En före detta KGB-överste som emigrerat till England, Aleksander Litvinenko, förgiftades med plutonium och dog 2006. I våras framkom det att ytterligare en rysk dubbelagent som fått asyl i England, Sergej Skripal, förgiftats på samma sätt och den ryska regimen misstänks för dådet. Efter förra vinter-OS, i december 2014, framfördes det vittnesmål om doping stödd av den ryska staten, och av Putin direkt, i en tysk dokumentär. Efter det fråntogs Ryssland mängder av medaljer från flera mästerskap, och den skandalen är långt ifrån färdig.

Snart är det dags för fotbolls-VM i Ryssland, och det har länge pratats om bojkott.

Den engelska drottningen Elizabeth och den brittiska regeringen nobbar fotbolls-VM efter nervgiftsattacken på Skripal, och det har varit prat om bojkott även från Sveriges håll. Varken kungen eller Löfven tänker åka till VM, men det är inte en diplomatisk bojkott, enligt Katarina Byrenius Roslund på UD. Theresa May har meddelat att både kungahuset och Storbritanniens regering bojkottar VM efter attacken, som skedde i Salisbury i södra England. Den brittiska premiärministern May har anklagat Ryssland för dådet, och även Islands politiker och diplomater täer bojkotta mästerskapet.

Det svenska hovet kan inte kommentera den politiska situationen eftersom kungafamiljen är opolitisk, säger hovets informationschef Margareta Thorgren. De planerar dock ingen officiell resa dit, och det gör inte heller Stefan Löfven. Enligt hans pressekreterare är det dock inget politiskt statement, och han vet inte om någon annan minister kommer att vara på plats i Ryssland under fotbolls-VM.
Eftersom det är valår, är många redan uppbokade på andra håll.
Det svenska fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson vet inget om en politisk bojkott från Sveriges sida. De har inte fått några signaler från UD eller regeringen om att det skulle vara aktuellt. Han säger även att eftersom den här typen av diplomatiska kriser uppstår då och då, så är världens största idrottsevenemang ett bra tillfälle att skapa uppmärksamhet kring olika frågor.

Tveksamt om publiken bojkottar VM
Det är dock inte många som tror att publiken kommer att vara nämnvärt mindre än vanligt på arenorna i Moskva och städerna runtomkring. Det är ingen minskning av antalet fans eller de som vill betta på fotbolls-VM 2018, intresset är som vanligt oerhört stort. Man kan självklart spela på vilket lag som kommer att vinna i respektive match och det totala slutresultatet, men det finns flera andra sätt att betta också. Över/under, asiatiska handikapp, resultaten i matchernas halvlek, och mycket mer. Om man vill betta kan det vara bra att läsa på om värdefulla bettingstrategier, såsom Fibonacci betting, Kelly-kriteriet och bankroll management. Spelbolagen ser ingen minskning av intresset för fotbolls-VM på grund av det politiska läget och den skarpa kritiken som riktas mot Ryssland från många håll.

Det har varit en skakig resa fram till VM. Många Putinkritiker och journalister har dött under oklara omständigheter. Flera tyska politiker har tagit upp frågan om att frånta Ryssland fotbolls-VM 2018, under flera år. En annan av anledningarna var flygkraschen i Ukraina. Det gällde plan MH17 från Malaysian Airlines, som kraschade den 17 juli 2014 i ett område som kontrollerats av proryska rebeller. Det misstänks att de ligger bakom att planet störtade och att 298 människor dog.

EU har hotat med att införa ekonomiska sanktioner mot Ryssland. Michael Fuchs, hemmahörande i den tyska förbundsdagen, säger att FIFA World Cup borde ha tänkt över huruvida Moskva var en passande värd för mästerskapet, om man inte ens kan garantera säkra flygvägar. Belgien och Nederländerna förlorade kampen om att få arrangera fotbolls-VM 2018, och det har tidigare pratats om att de kan kräva ersättning från FIFA om det presenteras bevis för att det förekommer korruption. De satsade totalt 82 miljoner kronor på att få arrangera VM och vill kräva 40 miljoner kronor tillbaka.

Nu är det bara några veckor kvar till VM börjar, och vilka som bojkottar Ryssland återstår att se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre − 2 =