EU projektet Your first EURES job

Tills nyligen var Norge landet dit många, främst unga människor, flyttade för försörjning. Och arbetstillfällen saknades inte. Både jobb med utbildningskrav och utan sådana, jobb som krävde erfarenhet eller ingen alls. Helt enkelt arbete för de flesta och det allra första jobbet för en hel del ungdomar. Skala bananer, rensa fisk, jobba på caféer och restauranger, arbeta inom vården eller oljeindustrin är exempel på arbeten som erbjöds. Men intresset har mattats av avsevärt och under det senaste året är det 60% färre svenskar som söker jobb i Norge. Även inom vården, där svenska sjuksköterskor tidigare fått såväl bättre arbetsvillkor som högre löner, märks en kraftig minskning. Vårdförbundet hänvisade till statistik från det norska hälsodirektoratet, som visade att Norge var allra hetast 2008 då drygt 2 000 svenska sjuksköterskor beviljades arbetstillstånd. År 2016 fick endast 215 svenskar tillstånd att arbeta som norsk sjuksköterska.

Med en försvagad valutakurs och fortsatt höga levnadskostnader, blir intresset för norsk arbetsmarknad allt svalare. Istället lockar andra länder, som Malta. Landet bestående av öarna Malta, Gozo och Comino samt några obebodda småöar, med en yta mindre än Öland. Många flyttar till Malta på grund av klimatet, varma somrar, milda vintrar och ca 300 soldagar per år. Här finns också ett uteliv som vänder sig till en yngre publik. Den kända MTV Festivalen – Isle of Malta – hålls varje år på stora torget i Valletta. Eventet lockar drygt 50 000 besökare, vilket kan jämföras med hela Maltas befolkning på ca 440 000 personer.

Spelbolagen som bedriver sin verksamhet på nätet, har ofta sina huvudkontor utomlands, bl a på Malta. Företag som söker svensktalande personal och som kan erbjuda tjänster för olika bakgrunder gällande utbildning och erfarenhet. Tidigare hittade man arbete i fiskfabriken i Tromsö och fileade den torskbit som hamnade tillsammans med äggsåsen på mormors tallrik. Idag finns jobbet på casinot som grannen spelar på från sin dator. De flesta arbetstillfällena här lär nog vara kvar även efter spelregleringen, eftersom det blir ett för stort och kostsamt projekt att flytta en redan etablerad verksamhet.

Att som svensk arbeta på Malta och inom övriga EU har förenklats avsevärt efter EU-medlemskapet. Den fria rörligheten för arbetstagare är en grundläggande princip och fastställs i artikel 45 i EUF-fördraget, utvecklas i EU:s sekundärlagstiftning och EU-domstolens rättspraxis. Fri rörlighet för arbetstagare gäller generellt också för EES-länderna Island, Liechtenstein och Norge.

Just nu pågår EU projektet Your first EURES job som syftar till att matcha unga arbetssökande med europeiska arbetsgivare som har svårt att hitta rätt kompetens. Här kan arbetssökande i åldern 18-35 år få ekonomiskt stöd för intervjuresa och, om de får jobb, stöd för att flytta och bosätta sig i ett annat EU-land. Jobbet ska vara minst 6 mån och minst 50 % av heltid och behöver inte vara den sökandes första utlandsjobb. Projektet ger även stöd till arbetsgivare för rekrytering av unga och gäller arbetssökande och arbetsgivare från ett EU-land, Norge eller Island. Det finns även möjligheter till trainee som hanteras av projektpartnern Azorerna (IEFP). Projektet pågår tom 31 januari 2019.

På den europeiska portalen för rörlighet i arbetslivet finns i skrivande stund 1,486,523 lediga tjänster. Här kan ett Eures-konto för arbetssökande registreras, CV läggas upp etc. Värt att komma ihåg är möjligheten att ta med sin a-kassa under max tre månader, för att söka arbete i ett annat EU/EES-land eller Schweiz.
Att arbeta och bo utanför Sverige kan vara framtidens vardagsliv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 + tjugo =