Svenska bortglömda kvinnor i digitalt lexikon

Forskare på Göteborgs universitet ska under de närmaste två åren bygga upp ett digitalt kvinnobiografiskt lexikon, som är tänkt att lyfta fram bortglömda svenska kvinnliga konstnärer, filosofer, vetenskapsmän, politiker och författare. “Svenska kvinnor on-line, från medeltid till nutid”.
I stora svenska biografiska lexikon omfattar kvinnorna endast 5-10 procent av persongalleriet och framstående kvinnor har genom historien fått stå i skuggan av sina manliga motsvarigheter. Det ska det bli ändring på nu.

“I befintliga lexikon missgynnas kvinnor, bland annat på grund av rådande könsnormer i urvalskriterierna, men också för att ojämlika villkor gjort att männen haft större utrymme att genomföra handlingar som gjort officiella avtryck i samhället”, säger Maria Sjöberg, professor i historia och en av projektledarna, i ett pressmeddelande.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 + femton =