Svensk e-handel är gigantisk

Sverige tar gärna till sig innovationer och förändringar och vi omfamnade verkligen möjligheten att handla på nätet. E-handelsmarknaden idag är väldigt annorlunda än den var för bara 20 år sedan. Mängden produkter och företag går inte att säkerställa och nu när köp från utlandet också blivit billigt ser vi inte något stopp på svenskarnas köpande.

Bank ID
Vem hade kunnat ana att framstegen skulle komma så snabbt? Idag kan du få dina recept i brevlådan istället för att passa Apotekets öppettider. Bara du har gjort ett besök hos en optiker kan du använda Mister Spex för att välja de perfekta bågarna med rätt styrka på glasen. Du kan boka och avboka vårdtider online samt chatta med en läkare innan du bokar tid på din vårdcentral. De delar av livet vi trodde alltid skulle vara lite omständliga, har blivit mycket enklare. Och mycket att detta beror på Bank ID.

Nu kan du identifiera dig själv med lika stor säkerhet som att vissa receptionisten ditt ID-kort. Sedan 2003 har Bank ID blivit en stapel i svensk e-handel, du kan använda den för att betala dina köp på nätet eller godkänna ett avtal eller en faktura. Det är också ett viktigt program för att hålla användarens uppgifter säkrade.

Miljöbov eller inte
Det är mycket lättare att shoppa på nätet vilket gör att vi shoppar oftare. På nätet är också priserna billigare vilket leder till en del överkonsumtion. Även om svenskarna ligger en bra bit under snittet för koldioxidutsläpp i världen har vår konsumtion ökat, speciellt med inköp från utlandet där det är mycket svårare att garantera miljöpåverkan och arbetsförhållanden. Appar som Wish lockar oss att köpa tröjor för tjugo kronor och det är lätt att handla mycket mer än vi behöver. E-handel behöver inte vara en miljöbov om fler personer väljer att handla lite mer restriktivt.

Några siffror
Och vi kan ju inte prata om e-handeln utan att nämna några siffror så ni förstår mängden som handlar på nätet idag. Post Nord och HUI har tillsammans sett över e-handeln under flera år och kommit fram till att under 2018 skulle den svenska e-handeln omsätta 77 miljarder kronor. Årets starkaste marknad var möbler och heminredning samt barnsaker. Då får man också tänka på att omsättningen 2005 låg kring 4,8 miljarder kronor och vi har en långsam befolkningsökning.

Svårigheter att rekrytera personer till chefspositioner i landet

Rekrytering är sällan en snabb och enkel process. Oftast behöver en ansenlig mängd tid och energi läggas ned för att hitta rätt kandidat till en position, men när positionen som måste fyllas är en chefsposition kan kraven öka rejält. Detta problem ser man på alla nivåer i samhället från privat till offentlig sektor.

I många chefspositioner idag hittar vi personer som är på väg att gå i pension eller till och med redan borde ha gjort det. Med ett högt behov på kompetens inom så många områden är det lätt att förstå hur många blir oroliga när antalet kvalificerade kandidater nästan känns färre än de positioner som kan komma att behöva fyllas inom kort.

Det är också en viktig geografisk fråga för många. I storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö är det i regel enklare att fylla chefspositioner, men det är samtidigt dyrare att göra det. Ett företag i mindre tätbefolkade områden kan många gånger komma undan med att betala riktigt lika höga löner, men istället kan kompromisser behöva göras vad gäller kompetenser och erfarenhet.

Många kommuner har haft svårigheter med att hitta kandidater som kan fylla positioner som snart behöver det. Detta är även ett erkänt problem inom bland annat socialtjänsten. Med långa rekryteringstider finns alltid risken att personer hinner lämna positionen innan en ny kandidat kan stå på tur. Det finns dock företag som Brightmill som kan tillhandahålla kompetens för dessa interimsperioder. För en permanent lösning måste man dock fortfarande kunna hitta någon som kan tillsättas på positionen på heltid.

Kontinuerligt ledarskap är en viktig framgångsfaktor inom både privat och offentlig sektor och inget man kan vara utan en längre tid. Stora krav från omvärlden sätter enorm press på rekryteringsansvariga landet över idag och att hitta en garanterad lösning är en lyx få har.

Ny tävling blir språngbräda för unga kvinnor in i motorsporten

Svensk motorsport vill vara en idrott för alla. För alla åldrar, för stadsmänniskor och landsbygdsbor, för motionärer och elit – och inte minst för både män och kvinnor, på olika sätt såväl nationellt, regionalt som lokalt, ambitionen är att öppna upp sporten, men det är lång väg att gå och det är också en väg som inte är helt utan hinder.

I ett försök att hitta kvinnliga formel 1-förare startar en ny motorsporttävling, enbart för kvinnor. Den nya tävlingen går under namnet ”W Series” och är ett globalt formelbilsmästerskap enbart för kvinnor med närmare 14 miljoner kronor i prispengar.

Tävlingarna kommer att köra på välkända banor världen över av 18 till 20 förare som alla ska ha genomgått ett program som omfattar såväl fysisk träning, simuleringskörning och mediaträning.

– För yngre tjejer kan det här vara en jättebra chans att komma in, säger STCC-föraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky till SVT Sport.

Initiativet stöttas av flera av de stora namnen inom formel 1, så som den 13-faldige GP-vinnaren David Coulthard. Även svenska STCC-föraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky är positiv.

– Det kan vara en språngbräda in i den här världen, på så sätt är det bra. För yngre tjejer kan det här vara en jättebra chans att komma in, säger Åhlin-Kottulinsky till SVT Sport.

– Det är en sport där kvinnor och män kan tävla på lika villkor, det har jag visat under den här sommaren, fortsätter Åhlin-Kottulinsky, som tidigare i höstas blev historisk när hon som första kvinna vann ett STCC-lopp.

Motorsport är också en idrott som det går att tävla i på andra sätt som till exempel genom att spela Unibet motorsport på Formel 1 eller Speedway.

Mikael Åhlin-Kottulinsky betonar att trots den nya serien är resan upp till F1 lång och kräver en stor budget. För att få in kvinnor i F1 tror hon att teamen måste våga satsa på tjejer redan när de är unga.

– Titta på Lewis Hamilton, de blir upplockade när de är tio år. Det har inte skett med tjejer än. Men vi visar ju gång på gång att vi kan tävla på lika villkor, det tycker jag är det fina med sporten.

”I hjärtat av W Series DNA finns den tydliga tron att kvinnor kan tävla på samma villkor som män i motorsport. Men en serie enbart för kvinnor är avgörande för att tvinga fram ett större kvinnligt deltagande”, skriver arrangören i ett pressmeddelande.

Den senaste kvinnan som körde ett formel 1-lopp var italienskan Lella Lombardi 1976.

 

Källa: Idrottens Affärer, SVT. Bild: TT

 

Falska konton och följare – ett problem för digitala och sociala medier

Debatten om fejkprofiler på sociala medier har pågått under en längre tid och fastän de globala plattformarna säger att de tagit tag i frågan och raderat miljontals konton, kvarstår problemet. Men hur många är egentligen fejk? I somras rensade Twitter ut misstänkta fejkkonton, sådana som inte validerat sina konton. Bland annat har de svenska riksdagspartierna och partiledarna drabbats i olika omfattning p g a dessa falska eller köpta följare och robotkonton.

Nedan följer siffrorna för riksdagspartierna. Alla partier verkade ha fejkade följare i mindre utsträckning, antagligen bara en slump, då det finns en ganska hård koppling till antalet följare totalt. För partiledarna ser det annorlunda ut och det är tydligt vilka som har fejkade följare och vilka som inte hade några fejkföljare alls.

Sortering i storlek på Twitter från flest kvarvarande följare till minst.

Moderaterna @nya_moderaterna 96775 -1088 följare

Sverigedemokraterna @sdriks 89581 -809 följare

Miljöpartiet @miljopartiet 81075 -1341 följare

Socialdemokraterna  @socialdemokrat 76028 -1030 följare

Liberalerna @liberalerna 64861 -1017 följare

Vänsterpartiet @vansterpartiet  62881 -789 följare

Centerpartiet @centerpartiet 49554 -460 följare

Kristdemokraterna @kdriks 40062 -349 följare

Intresseorganisationen Sveriges Annonsörer har djupdykt i ämnet och statistiken hos Twitter, eftersom plattformen har en del av sin trafik öppen för granskning. Både gamla och nya favoriter från de största spelleverantörerna finns att hitta på nätet och med hjälp av en Videoslots bonuskod kommer man snabbt igång.

Sveriges Annonsörer samlade ihop en lista bestående av de 300 största och mest inflytelserika twittrarna i Sverige. Därefter köpte organisationen premiumversioner av två tredjepartstjänster vars funktioner är att gå igenom profilers Twitter-följare och ge statistik på hur mycket av av följarbasen som är fejk. Verktygens metod är inte perfekt, men det är ett bra sätt att berätta om någon med många anhängare sannolikt har oorganiska eller bedrägliga följare.
Det ena verktyget, Fakers.statuspeople, visar på 30 procent fejkföljare i snitt per Twitterprofil bland de 300 undersökta profilerna. Det andra verktyget, Twitteraudit, visar på 24,44 procent fejk i snitt. Vissa profiler hade betydligt mer, uppemot 70 procent fejk, medan andra bara hade några procent.

– Frågan om hur mycket som är fejk online har gått varm senaste tiden. Som annonsör vill man nå äkta människor med ett äkta engagemang och jag tror att vi måste bli än mer kritiska till datan vi får och verkligen följa upp om det är riktiga individer som sett våra budskap eller om det är botar eller fejkföljare, säger Tero Marjamäki, kommunikationsansvarig på Sveriges Annonsörer, i ett pressmeddelande.

Enligt brittiska The Drum har en av åtta influencers i Storbritannien erkänt att de någon gång under det senaste året köpt falska följare på Instagram. Det är också ett stort problem för företag som marknadsför sina produkter via influencers, eftersom de betalar en influencer att marknadsföra deras produkter mot en förväntad publik.

En hejdundrande jubileumsfest för att fira kvinnors hälsa i 20 år

På 1,6 miljonerklubbens 20-års jubileum i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm i fredags kom mer än 500 festsugna gäster för att gemensamt fira klubben för kvinnors hälsa tillsammans med grundaren Alexandra Charles, ambassadörer och artister. Det blev en härlig kväll med mingel och bubbel i spegelsalen, fina tal, fantastisk middag och underhållning i världsklass.

Från maqt.se® kom Sofia och Sandra, här med Aster Sagai som är kommunikatör för 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

1,6 miljonerklubbens grundare Alexandra Charles och Prinsessan Birgitta delade tillsammans med hälsoprofilen Annette Lefterow ut Hälsopriset till författaren och hälsoinspiratören Maria Borelius som blivit utsedd till Årets Hälsohjälte. Priset togs emot av Carina Nunstedt, förläggare på Harper Collins, eftersom Maria Borelius inte kunde närvara. Genom sin ”hälsorevolution” har Maria Borelius visat vägen till en antiinflammatorisk livsstil.

Operasångerskan Charlotta Huldt underhöll på scenen.

Christer Lindarw var hemlig gäst och avslutade kvällen med After Darks låt från 2004 – La Dolce Vita.

Vår vän och poddkollega Alexandra Charles strålade ikapp med sin fantastiska klänning!

// maqt.se® teamet

Få svenskar avstår flygresor utomlands för klimatet

Vi kan tänka oss att sopsortera, äta mindre kött och shoppa mindre för att minska vår klimatpåverkan. Men skippa utlandsresan till solen? Nix där går gränsen.
Så ser det ut när resebyrån Ticket och Sifo nyligen genomförde en undersökning bland svenska resenärer.

Svenskar är ett folk som älskar att resa. 65 procent av våra utlands­resor sker med flyg och räknar vi bort resorna till våra grannländer är siffran ännu högre. Det visar tidningen Vagabonds årliga rapport om våra resvanor. Dessutom har flygresorna i Sverige ökat med 180 procent sedan nittiotalet, enligt Naturskyddsföreningen. Förra året reste 47 miljoner människor från svenska flygplatser. En stor orsak till att flygresorna ökar är låga priser på flygbiljetter.

I dag vet de flesta att flyget är en stor miljöbov, det släpper ut 74 000 gånger mer koldioxid än tåget. De senaste åren har debatten gått het för att få fler att minska på sina långresor – eller till och med sluta flyga helt. Det positiva är att en stor majoritet av svenskarna kan tänka sig att göra förändringar för att påverka klimatet. Det man helst vill göra är att sortera sopor och använda mindre plast, det kan 51 procent av svenskarna tänka sig att göra.

Som t ex 2010 när Världsnaturfonden och finansföretaget Allianz utvecklade ett onlinespel där spelaren kan ta över som verkställande direktör i ett företag och utveckla koldioxidsnåla affärsstrategier. Uppgiften var att skapa affärsstrategier där minskade koldioxidutsläpp kombineras med en ökad tillväxt för företaget. På andra spelsajter online kan man använda Betsson Bonuskod 2018 och därmed komma igång med spelandet.

Men när det kommer till flygresor utomlands är det få svenskar som kan tänka sig att sluta resa. En fjärdedel av oss är beredda att avstå från inrikes flyg, men bara tio procent av svenskarna kan tänka sig att avstå utlandsresan för att minska sin klimatpåverkan.

– Att många är beredda på att avstå inrikesflyg men inte utrikesflyg beror antagligen på att man inrikes kan ta tåget istället, medan det inte finns ett alternativ till flyg för utlandsresan. De flesta svenskar reser bara utomlands en eller max två gånger per år och för många är detta ett av få tillfällen då de helt kan koppla bort jobbet, kanske umgås med hela familjen mellan generationerna, njuta av sol och värme, och vidga sina vyer genom att uppleva nya länder och kulturer. Det sitter då långt inne att välja bort denna utlandsresa, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig Ticket Privatresor.

 

Källa: Tickets Sifoundersökning.

Den svenska spelmarknaden efter 2019

Den svenska statens spelmonopol faller den 1 januari 2019. Eller i alla fall nästan. Staten kommer fortfarande att ha monopol på vissa delar av spelmarknaden, medan man öppnar upp delarna som berör vadhållning och kasinospel på nätet för privata aktörer. Det nya lagkravet kommer givetvis att innebära flera förändringar av den nuvarande spelsituationen, men dessa har till största delen välkomnats av spelverksamheterna själva.

Licenssystemet öppnar upp
Precis som i flera andra europeiska länder, har man nu påbörjat arbetet med att införa ett licenssystem. Det innebär att ett spelbolag måste ha en godkänd licens för sin verksamhet för att få vara verksam och marknadsföra sig i Sverige. Man öppnar även upp landet så att företag som tidigare har varit verksamma utomlands kan flytta tillbaka, samt att nya spelbolag kan öppnas direkt på svensk mark. Inom EU har det årligen öppnats upp nya casinon, varav flertalet har varit svenska, och många ifrågasätter nu om antalet nya casinosajter kommer att minska i och med lagändringen.
Till en viss del kan det ske en minskning av nya sajter i början, då det är flera nya steg som spelsajterna måste gå igenom för att få sina licenser, men i det stora hela tros det inte bli någon större skillnad. De tydliga skillnaderna kommer istället att vara att det ställs större krav på aktörerna. De måste exempelvis rätta sig efter att betala en vinstskatt på 18 procent, ta ett större ansvar för spelarna samt se till att deras sajter är transparanta och att allt spel samt alla spelare registreras.

Säkrare och bättre spel
Tittar man på hur mycket vi människor använder oss av sociala medier och surfar på nätet så krävs det säkerhetsnät som ser till att vårt användande är säkert och sunt. I och med att Sveriges monopol på spel krockade med EU:s lagar om fri marknadskonkurrens har spelmarknaden varit öppen och relativt osäker. Den nya spellagen ser därför inte bara till att öppna upp marknaden, utan syftar även att skapa en mer kontrollerad och säker spelmiljö för spelarna. Förra året räknade man med att 2 av 3 svenskar spelade på nätet och dessa siffror tros öka med en säkrare spelmarknad.

Redan nu har flera av de stora spelbolagen ansökt om spellicenser hos Lotteriinspektionen, som nästa år kommer att bli Spelinspektionen. Givetvis räknar man med att det kommer att uppstå både tvister och frågetecken kring hur man ska tolka de nya reglerna och kraven. Exempelvis har man ifrågasatt vad måttliga erbjudanden och måttlig marknadsföring innebär för spelbolagen – vilket är ett av de nya kraven, och det kommer troligtvis att bli en tolkningsfråga som kommer att ta tid att lösa.

I det stora hela är det med positiva förväntningar som alla spelbolag inväntar det nya året. Målet med den nya lagen och det nya systemet är att uppnå liknande resultat som i grannlandet Danmark; som efter att ha infört ett liknande system har fått 90 procent av spelmarknaden att skötas på ett säkert och hållbart sätt.

Vad blir konsekvenserna när Facebook försvinner?

Plötsligt händer det. Vänner och bekanta, ja till och med journalister börjar radera sina konton på Facebook. Vad blir egentligen konsekvenserna när den största sociala plattformen försvinner? Hur kan vi fortsätta kommunicera med vår målgrupp i ett sammanhang där de gillar att hänga om den digitala närvaron på sociala medieplattformar sviktar?

I en rapport från Dagens Analys i förra veckan kunde man läsa att Facebook för andra kvartalet i rad tappar dagliga användare i Europa. I USA har tillväxten stannat av, och antalet dagliga aktiva användare har under fem kvartal stått i stort sett helt stilla. Även i rapporten Svenskar och internet 2018 framkom det att tjänsten inte bara stått still, utan till och med minskat i Sverige under året.

Så vad innebär denna minskning för oss marknadsförare som ser Facebook och andra digitala plattformar för den delen som givna kanaler där det är enkelt att målgruppsanpassa material och kommunicera?

Till att börja med måste man förstå varför människor hänger på Facebook idag. Givet är att idag erbjuder tjänsten en slags digital all inklusive-service och vi använder Facebook till en mängd olika behov så som kalender, eventinbjudningar, gruppchat, köp & sälj och även som inloggnings-id till andra tjänster.

Facebook har utvecklats till något mycket mer än den kontaktplattform som åsyftades från början och försvinner plattformen kommer den antagligen ersättas med nya som täcker just dessa behov. Men fortfarande är grunden i Facebook en intressedrivande social aktivitet där vi hänger för att socialisera med vänner och likasinnade. När det nu visar sig att flera i omkretsen slutar hänga där kommer det snart inte finnas någon anledning till att fortsätta. Man vill ju hänga där alla andra hänger. Det är så vi människor fungerar. Ett annat sätt att socialisera och samtidigt få lite spänning i tillvaron kan vara att prova spela online med en casinostugan bonuskod.

Som marknadsförare och kommunikatör måste vi vara beredda när detta sker. Vi måste kunna mer om vår målgrupp än enbart deras digitala beteende om vi vill fortsätta kommunicera med dem. Så vad kan vi göra för att inte tappa vår målgrupp?

På Dagens Media ger Victoria Jansson, marknads- och kommunikationsansvarig på SES, tips på vad man kan göra för att behålla kontakten med sin målgrupp när Facebook-användandet försvinner.

Fyra av fem svenskar (81 %) använder sociala nätverk och över hälften (56 %) gör det dagligen. Bland yngre personer har Facebook minskat det senaste året, vilket beror på att de yngsta inte börjar använda nätverket alls. Den vanligaste aktiviteten bland de som använder Facebook är att skicka meddelanden via Messenger.

Vägen mot ett enat Europa

Det är inte bara i Sverige som det råder mixade känslor inom politiken och dess styre, utan det verkar som att ett samhälle där de stora partierna är oense medan extremer växer fram, även växer sig starkare inom Europa.

Enligt Reuter och Europaportalen verkar de EU-kritiska partierna starkare än tidigare och kan få upp emot en sjättedel av alla mandat efter 2019 års Europaparlamentsval. Dessa siffror kommer från en sammanställning från de 27 länder som är medlemmar i EU och som 2019 i maj månad ska rösta för ett nytt parlament som ska styra EU. Ökningen av EU-negativa och kritiska röstare har ökat med 60 procent om man jämför med hur EU-parlamentet blev sammansatt efter förra gångens EU-val i 2015.

Förutom att de EU-kritiska och populistiska partierna växer, så verkar det som att liberalerna kommer att få mer makt efter nästa års val – dock baserat på att Emmanuel Macrons parti går med i EU-parlamentet. Det förväntas också att den socialdemokratiska sidan kommer att minska och i övrigt så förväntas de flesta sammanställningar att bevara sin struktur som den de har idag. De länder som har flest mandat i dagens läge är Tyskland med 96 mandat, Frankrike med 74 mandat, Storbritannien med 73 mandat och Italien med 73 mandat. Eftersom Storbritannien röstade igenom Brexit så kommer detta innebära att de flesta länder får fler mandat än tidigare. För Sveriges del så innebär det ett mandat mer, från 20 till 21.
Dock är det inte på alla plan som det verkar gå mot ett splittrat EU, då EuroMillions för varje år blir mer och mer populärt och spelas av fler Européer.
Vad kommer hända med EuroMillions? Lotteriet lanserades den 7 februari 2004 (8 år innan EuroJackpot) och var ett initiativ som startades av Storbritannien, Spanien och Franrike.

Det är väldigt simpelt att vara med och spela på EuroMillions och det krävs bara att man väljer 5 nummer mellan 1-50 och även att man väljer två stycken stjärnnummer mellan 1-12. Idag kan man spela EuroMillions online och du kan även spela EuroMillions från Sverige. Man vinner jackpot genom att ha 5 + 2 rätt, vilket är en bättre vinstchans än de flesta andra välkända Svenska och internationella jackpots. EuroMillions är det lotteriet där flest vinner och där de flesta vinsterna betalas ut i hela Europa med högsta vinst börjar alltid på minst 149 miljoner kronor och kan gå upp till circa 1,8 miljarder.
Lottot spelas i 13 länder i Europa och har på sistone även blivit möjligt för svenskar att spela. Ju fler européer som är med och spelar, desto större blir dragningen och ju mer kan man vinna.

Tjejen som skrivit historia skriver om sitt jobb på Gästbloggen

I somras träffade vi racingföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky när hon körde två heat på Anderstorp för SEAT Dealer Team – PWR Racing. Mikaela som är blott 25 år har sedan dess skrivit historia genom att bli den första kvinnliga segraren i STCC!
Mikaela föddes in i en motorsportfamilj, där mamma Susanne Kottulinsky har vunnit European Championship i rally och pappa
Jerry Åhlin vunnit Junior Swedish Rally Championship, och hon har varit aktiv inom motorsport sedan hon var 12 år gammal. Under 2018 gör Mikaela det största klivet hittills i sin karriär, då hon kommer att köra för PWR Racing – SEAT Dealer Team i Scandinavian Touringcar Championship.

På Gästbloggen får vi nu följa Mikaela under två veckor, där hon bland annat skriver om det högst varierande jobbet som racingförare!

http://gastblogg.maqt.se/

 

// maqt.se® teamet

Extra val är ovanligt i Sverige – sextio år sedan sist!

Regeringen får besluta om extra val till riksdagen mellan ordinarie val och det är regeringen som väljer valdag. Extra val ska då hållas inom tre månader efter beslutet. Beslut om extra val får inte fattas av en övergångsregering, det vill säga en regering som har avgått men sitter kvar för att sköta det löpande arbetet till dess en ny regering har utsetts. Om riksdagen kommer fram till att den inte har förtroende för statsministern eller en annan minister kan den rikta en så kallas misstroendeförklaring mot den ministern. Om misstroendeförklaringen riktas mot statsministern måste regeringen avgå eller utlysa ett extra val. För att regeringen ska kunna sitta kvar måste den utlysa ett extra val inom en vecka från misstroendeförklaringen.

Efter ett ordinarie val får extra val tidigast utlysas tre månader efter att den nya riksdagen samlats för första gången. Ett specialfall för extra val inträffar om talmannen misslyckas fyra gånger i rad med att få sitt förslag till ny statsminister godkänt. Då extra val utlysts kan talmannen på begäran av regeringen besluta att avbryta riksdagsarbetet till dess den nyvalda riksdagen samlas.

Extra val är mycket ovanligt i Sverige. Efter demokratins genombrott i början av 1900-talet har endast ett extra val förekommit. Det var valet till andra kammaren för sextio år sedan, den 1 juni 1958. Den stora valfrågan gällde den allmänna tilläggspensionen, ATP. Det hölls då kommunal- och landstingsval och den nyvalda riksdagen kom att sitta fram till ordinarie val i september 1960. Dåvarande regeringen, omvald 1956, upplöstes efter folkomröstningen och ersattes med en socialdemokratisk regering. Den var i minoritet i riksdagens viktigaste kammare, andra kammaren. Men den hade majoritet i första kammaren. De två åren, och de två mellan sista riksdagsvalet till tvåkammarriksdagen 1968 och första valet till enkammarriksdagen 1970 har varit de kortaste mandatperioderna för riksdagen sedan 1921. I 24 år, 1970 till 1994, hade riksdagen treåriga mandatperioder.

Ofta sker ett nyval då regeringen har förlorat en förtroendeomröstning och man inte lyckas bilda ny regering. Beroende på vem som har rätt att upplösa parlamentet eller att utlysa nyval kan nyval anordnas också av andra orsaker. Men vad är oddsen för att det blir extra val 2018? Odds på olika partier och på Sveriges nästa statsminister hittar du hos bettingbolagen så som TopTally Casino – där kan du hitta odds på det mesta inom svensk politik!
Risk för minskat valdeltagande till följd av att val hålls ofta föreligger inte med säkerhet. När folkomröstningar hållits nära riksdagsval, som om EU 1994 och EMU 2003, har valdeltagandet varit högt.

 

Källa: Riksdagen, Sydöstran

Vad regeringens nya spelreglering kommer innebära för svenska spelaktörer

Tiden är snart kommen. Vid årsskiftet kommer en ny svensk spellicens ersätta spelmonopolet i Sverige. Många spelbolag står nu inför oroliga tider. Vad kommer att ske? Hur kommer svensk iGamingindustri att påverkas, och vad kommer regleringen innebära för spelare i Sverige? Det har under många år varit diskussioner kring den växande betting- och casinobranschen. I takt med det ökade intresset om vadhållning på nätet så har även allt fler regeringar runt om i Europa reagerat. Ett illegalt arbete, menar regeringsmän, och man vill därför ställa saker och ting till rätta.

Omregleringen innefattar säkrare och mer kontrollerade spel
Under många år har diskussioner kring den oreglerade vadhållningen i Sverige funnits på tapeten. Det var dock för 14 år sedan som ord blev till handling och förslaget om en reglerad marknad kom att växa fram.
De många svenska spelaktörer som utvecklats på marknaden, trots spelmonopolet, är en illegal verksamhet. De oreglerade spelen anses vara en kriminell aktivitet och regeringen har därför sett allvarligt på detta faktum.

Den nya spelregleringen som godkänts av riksdagen tidigare i år, kommer att innebära stora förändringar inom vadslagningsbranschen och de många svenska spelaktörerna. Främst kommer regleringen innebära ökat skydd för svenska spelare, och överdrivet spelande kommer att uppmärksammas i högre grad. Regeringen har utsett Lotteriinspektionen till den lagliga spelmyndigheten, och den aktör som kommer att reglera och ha uppsyn på de spelbolag som erhåller den svenska spellicensen.

– Vi förstärker Lotteriinspektionen som blir Spelinspektionen och ger myndigheten fler och vassare verktyg. Olicensierade aktörer ska stängas ute och licenshavare ska bedriva sin verksamhet i enlighet med lagen, berättar regeringens civilminister Ardalan Shekarabi i ett pressmeddelande, som finns tillgängligt på regeringen hemsida.

Han klargör även att Statskontoret har tilldelats uppdraget att följa upp reformen för att snabbt kunna justera lagen, om reformmålen inte uppfylls enligt lag.
Den kommande spellagen kommer innebära att alla spelaktörer, som önskar operera på den svenska marknaden, enbart kan göra detta med en behörig licens uträttad efter svenska lagar. Operatörer som inte erhåller den behöriga licensen, och som därmed inte opererar under svensk lagstiftning, kommer att utestängas från marknaden.
Utöver att skapa ordning på den svenska spelmarknaden, förstärka konsumentskyddet och begränsa de negativa effekterna av spelandet, kommer även en ny brottsrubricering att införas. Regeringen kommer även ställa högre krav på måttfullheten när det kommer till marknadsföring av spel och dessutom ökad säkerhet för spelare i form av avstängning vid uppvisande av ohälsosamma aktiviteter. Även bonusar och erbjudanden kommer att regleras, och spelare kommer enbart erbjudas dessa vid det första speltillfället.

Spelbolag regleras idag av europeiska spellicenser
Trots spelmonopolet som funnits i Sverige, har utvecklingen och tillväxten av spelbolag ökat i rasande takt. Idag är det enbart Svenska Spel som enligt lag har rätt att erbjuda spel om pengar. Många frågar sig därför hur det är möjligt för andra spelaktörer att verka på den svenska spelmarknaden.
Den främsta komponenten finner vi i EU:s krav på rättslig konkurrens och gränsöverskridande samarbeten. Enligt EU-lag har privata aktörer rätt att etablera bolag, riktade mot den svenska marknaden. Det är på så vis många av dagens svenska spelbolag har kunnat erbjuda online spel till svenska spelare utan att överskrida svenska lagar.

För svenska spelaktörer har bland annat de europeiska länderna Malta, Barcelona och brittiska Gibraltar haft störst betydelse. Främst har Malta och Gibraltar, vars spelmarknader redan erhåller etablerade spellicenser som regleras efter landets lagar, kommit att bli de mest betydelsefulla länder för privatägda spelaktörer att etablera sig i. Genom att besitta spellicenser från någon av dessa europeiska länder, har svenska spelbolag kunnat konkurrera med Svenska Spel och den svenska spelmonopolen.
Dock kommer de europeiska spellicenserna inte längre att verka i Sverige efter att den nya regleringen träder i kraft. Istället kommer de stora spelaktörer, såsom Betsson, LeoVegas, Ninja Casino, Mr Green, att behöva ansöka om en svensk spellicens via Lotteriinspektionen för att få operera på den svenska marknaden.

Operatörerna, som ovannämnda, erbjuder idag säkra förhållande för spelare genom de europeiska spellicenser. Bland annat har operatören Ninja Casino, av börsnoterande Global Gaming, kunnat tillhandahållit spelmöjligheter utan registrering av konto. Det registreringsfria konceptet kom att bygga på en metod kallad Pay N Play, och genom metoden har operatören förstärkt spelaren säkerhet genom utebliven delning av personlig information.

Hur kommer framtiden att se ut för svenska spelbolag?
Den svenska spelregleringen kommer att träda i kraft 1 januari 2019. Vad regleringen kommer att innebära för svenska spelare och svenska spelbolag är det många som ifrågasätter.
Främst kommer den nya regleringen att innebära mer kontrollerade och säkra aktiviteter för svenska spelare, men framförallt en mer kontrollerad spelmarknad. Att stora spelaktörer nu kommer att behöva ansöka om en svensk spellicens, gör att regeringen kommer att ha en större inblick i de olika företagen och dess aktiviteter.
Spelbolag som inte erhåller en sådan licens, kommer att avstängas från den spelmarknaden i Sverige, och därmed inte få tillåtelse att erbjuda odds- och kasinospel till svenska spelare.

Sammanfattning
Att en kommande omreglering av den svenska spelindustrin är på upphällning, är idag ett klart faktum. Den 1 januari 2019 träder den nya reglering i kraft, och för de många spelbolag som önskar operera på den svenska marknaden, kräver svensk regering att dessa opererar under en svensk spellicens.
Vad den nya spellicensen kommer att innebära för Sverige, och dess vadhållning, kommer att bli intressant att se. Dock kommer spel om pengar på nätet att bli mer kontrollerat och säkrad för svenska spelare, och dessutom strävar man efter att förebygga ohälsosamma spelförhållanden.

För svenska spelaktörer är det nu tid att ansöka om den svenska spellicensen, och de aktörer som ej erhåller licensen efter årsskiftet kommer att utestängas från att verka i Sverige. De spelbolag som opererar utan svensk spellicens kommer att betraktas som illegala verksamheter, och kommer därmed at förses med varningsmeddelanden och hanteras inom ramen för kriminalisering.

Två valfilmer med en lite humoristisk ton

Samtliga riksdagspartier har släppt valfilmer inför valet den 9 september 2018. Några av dem har en lite mer humoristisk ton som till exempel Moderaternas valfilm där hela familjen Kristersson medverkar. Bakom filmen står regissören och skådespelaren Felix Herngren.

– Filmen lyfter allvarliga frågor men på ett humoristiskt sätt. De problem Sverige har är allvarliga och det behövs en ny riktning och en ny regering som tar tag i problemen. Vårdköerna måste kortas, tryggheten måste öka och fler ska klara skolan, säger Hampus Knutsson, Moderaternas kommunikationschef.

Socialdemokraterna presenterade sin valfilm tidigare i augusti. I filmen traskar Stefan Löfven fram till en korvkiosk och får frågan: ”Vad vill du ha?” Löfven förklarar då sin vision om samhället, innan han avslutar med: ”Och en kokt med bröd. Vad vill du ha?”

– Vi måste ha lite humor i kampanjen, har valledare John Zanchi förklarat.

 

Socialdemokraterna

 

 

Nya Moderaterna

 

Mediedrev och Hashtags – hur åsikter sprids i den digitala tidsåldern

Det är inte alltid lätt att veta hur man ska förhålla sig till alla de nyheter, skandaler och kontroverser som dyker upp i media under ett vanligt år. Allt eftersom sociala medier har ökat i popularitet har det blivit allt svårare då nyheter och åsikter sprider sig blixtsnabbt och källkritiken ofta är bristande.

Gamla tiders mediedrev
Beroende på vilken tidning man läser kan man ibland få väldigt skilda syner på en händelse och det kan vara svårt att på egen hand få en komplett bild över vad som egentligen hänt.

Ibland är dock media väldigt eniga i sin tolkning av en person eller händelse och fördömer den på ett sätt som närmast kan beskrivas som en hetsjakt. Ett gammalt exempel på detta är när Laila Freivalds avgick från posten som justitieminister i Göran Perssons regering efter stark kritik rörande hennes köp av en ombildad hyresrätt som gick tvärt emot den politik hennes regering hade fört.
Tidningsartiklar från den tiden skildrade Freivalds agerande på ett mycket nedsättande sätt vilket snabbt förbrukade hennes förtroende hos det svenska folket. Denna typ av förföljelse mot en person, händelse eller fenomen i media brukar kallas för ett mediedrev.

Den nya tidens drev
I dagens samhälle sprids åsikter och nyheter blixtsnabbt via sociala medier och det gör att även frågor som kanske inte hade rapporterats om av traditionell media snabbt kan spridas till allmänheten via Twitter- och Facebookposter.
Ett färskt exempel på detta är när en som låt komikern Anton Magnusson gett ut under sin rap-pseudonym Mr. Cool kritiserades hårt efter att ett par inflytelserika kvinnor valt att uppmärksamma den i sociala medier. I låten iklär sig Magnusson rollen som pedofil och skryter om sina sexuella erfarenheter med minderåriga.

Drevet spred sig blixtsnabbt och resulterade i att Magnusson fick ställa in ett flertal av sina stand-up föreställningar. Han fick även motta ett flertal hot och låten plockades bort från Spotify.
Kritiska röster har dock påpekat att låten är flera år gammal och att den inte fick någon som helst uppmärksamhet tidigare. Det verkar inte heller som att det, nu när drevet har dött ut, har påverkat Magnussons karriär särskilt negativt. Många menar att det istället tog uppmärksamhet ifrån kampen mot riktiga övergrepp mot barn för att istället fokusera på hat mot en person som endast ägnat sig åt satir.

Ännu mera komplext kan det bli när denna typ av fenomen får internationell spridning. Ett exempel på detta är 2017 års #metoo rörelse. Denna hashtag som fick sin början i USA spred sig snabbt över hela världen i ett försök att synliggöra sexuella övergrepp och trakasserier på arbetsplatser.

Att synliggöra och göra det legitimt att tala om dessa frågor har setts som positivt av de flesta. Samtidigt har det i vissa fall riktats kritik mot rörelsen där man menar att den har tagit karaktär av en häxjakt. I Sverige fick många män se sina karriärer skadade och sina namn svärtade efter anklagelser om sexuella övergrepp.

Uppmärksammade fall i Sverige är journalisten Fredrik Virtanen som anklagades för våldtäkt och fick lämna sitt jobb på Aftonbladet trots att han inte dömts för något brott.
Även Vd:n för Stockholms Stadsteater Benny Fredriksson utsattes för kritik på sociala medier för att inte ha stoppat en kultur av sexuella trakasserier på sin arbetsplats. I mars 2018 tog han sitt eget liv och många menar att drevet mot honom bidrog till hans depression. Samma månad publicerades en förundersökning som inte fann några bevis på att Fredriksson ägnat sig åt sexuella trakasserier.

Också inom politik kan man identifiera att den nya tidens opinionsbildning har satt sina spår. Invandrarfrågan i Sverige är ett exempel på detta. Det råder en kraftig polarisering där de flesta som driver opinion har väldigt starka åsikter för eller emot invandring. Mer nyanserade åsikter som försöker förstå båda sidor i frågan får då svårt att göra sin röst hörd.

Hur ska man förhålla sig?
Att nyheter och åsikter kan sprida sig fortare än någonsin förut är i sig positivt. De problem som kan uppstå beror mer på mänsklig psykologi än på att det skulle vara något fel på den nya teknologin. Fenomenet att vi känner oss bra för att vi delar och gillar ett inlägg på Facebook med en stark åsikt brukar kallas för slacktivism. Men det kan vara värt att läsa på lite på egen hand och bilda sin egen uppfattning i en fråga innan man delar en kändis inlägg bara för att ens vänner redan gjort det.

Vilka riksdagskandidater matchar du som är företagare med?

Gör testet i Företagarnas valkompass för att få svar på vilka riksdagskandidater du matchar bäst med i företagarfrågor! Kandidatguiden är en valkompass från Företagarna som matchar kandidater och väljare och här kan du som företagare och väljare enkelt hitta företagarvänliga kandidater till kommun- och riksdagsvalet 2018.

 

Svara på frågorna och få svar på vilka riksdagskandidater du matchar bäst med i företagarfrågor!

Testet hittar du här: https://www.foretagarna.se/kandidatguiden/gorkandidatguiden/

 

Sarah Harrison höjer standarden på casinospel

Den förre chefen för UK Gambling Commission, Sarah Harrison, har genom sitt arbete gett spelare en säkrare och mer rättvis spelupplevelse. UK Gambling Commission är den verkställande myndigheten som reglerar spel och lotterier i Storbritannien, men arbetet där har även påverkat svenska spelare. För att få driva ett casino på nätet måste företag ansöka om en särskild licens, och för att få en licens måste ett spelbolag uppfylla lämplighetskriterier som anges av just UK Gambling Commission.
Harrison arbetade tidigare på energimyndigheten Ofgem, där hon infört stränga straff för regelbrott, något som hon fortsatt med när hon började på spelkommissionen. Flera casinon på nätet har fått böta miljonbelopp på grund av allvarliga brister i sina sociala ansvarsåtgärder, och Harrison har även föreslagit en lagstadgad avgift för casinon som inte ökar sitt bidrag till att bekämpa spelberoende. Spelkommissionen har också samarbetat med Storbritanniens motsvarande till konkurrensverket för att vidta åtgärder mot dåliga spelvillkor.

Större satsning på konsumenten
Ett av spelkommissionens största mål har varit att ge konsumenterna mer makt, och att se till att konsumenterna är välinformerade. Genom förbättrad tillgång till oberoende och betrodd information angående risker och kvaliteten på spelen, kommer konsumenterna att kunna göra bättre val. För spelare ger det över tid utrymme för större differentiering bland olika casinon på nätet, bortom varumärke och priser. För operatörer kan detta driva upp standarden överlag. Nästan en fjärdedel av alla spelare på casinon online har någon gång känt att de varit i en situation där villkoren varit orättvisa, och det är en av punkterna Sarah Harrison har jobbat hårt för att förbättra. Kundservice och support måste finnas tillgänglig och det måste finnas en effektiv mekanism på plats om något går fel, och det ska vara högsta prioritet att kunderna är nöjda och inte har några klagomål.

Harrison säger att hennes mål som chef för UK Gambling Commission de senaste åren har varit att satsa mer på konsumenterna, på deras intressen och på industrins behov av att göra mycket mer för att behandla kunderna rättvist och fokusera på säkrare spel, och hon har lyckats. Hennes arbete har drivit onlinecasinon över hela värden att ta steg för att förbättra dessa punkter, och för att förbättra upplevelsen för konsumenterna. Även våra svenska casinon, som 888 casino på nätet, har förbättrats i flera steg vad gäller säkerhet, rättvisa och trygghet. Oavsett om det gäller slots, blackjack, roulette eller betting på casino, så är Harrison en stor anledning till att vi kan känna oss trygga och säkra med att spela online.

Spelberoende är ett problem inom branschen, och spelkommissionen har arbetat hårt för att göra verktyg för att hantera spelandet mer lättillgängliga och enklare att använda. Ett exempel är att spelare kan lägga in begränsningar på onlinecasinon, så att de inte spelar för mycket, och att det finns obligatoriska insättningsgränser. Åldersverifieringen har förbättrats, och överlag har man arbetat hårt för att ge resurser till spelrelaterade problem. Harrison efterträddes i våras av Neil McArthur, tidigare chefsjurist och verkställande direktör i UK Gambling Commission, och han fortsätter arbetet med att leverera säkra och rättvisa spel i Harrisons fotspår.

Syftet med kommissionen
Syftet med den brittiska spelkommissionen är alltså att avlägsna kriminalitet från spel och för att skydda utsatta människor. De vill förhindra att spel är en källa till brott, och se till att casinon styrs på ett öppet och rättvist sätt. Innan ett företag ens övervägs för en licens, undersöker spelkommission först dessa fem saker:
• Identitet och ägarskap
• Finanser och ekonomisk historia
• Integritet och trovärdighet
• Kompetens
• Brottslighet och straffregister

Dessutom måste casinot som ansöker om licens redan ha ett antal processer och rutiner på plats. Bland annat måste de göra allt de kan för att förhindra att barn under 18 år använder tjänsten, antingen genom olika slags verifiering av sitt konto eller via Bank-ID. Casinon måste självklart också följa lagen om pengatvätt, och se till att ha processer och rutiner som förhindrar att folk kan tvätta pengar genom casinot. De måste bland annat kunna kontrollera att spelarens information är korrekt, att spelaren verkligen är den de utger sig för att vara. Dessutom måste alla casinon ha policy och rutiner för att skydda spelare och se till att de spelar ansvarsfullt. Det kan gälla gränsinställningar på kontot, till exempel insättningsgränser där spelare kan välja en maxgräns för hur mycket pengar de kan sätta in, eller alternativ för att stänga sitt konto på en bestämd eller obestämd tid, eller permanent.