Att åka på semester är för många ett välkommet avbrott i vardagen, vare sig det är en skidhelg i svenska fjällen, backpacking i Asien eller en chartervecka på Kanarieöarna. Men att turista hållbart är inte helt självklart. Det innebär att ha en helhetssyn på semestern, det vill säga att inte endast fokusera på transporten utan även på val av boende, mat och vad man väljer att göra på sin resa i stort.
Utsläppen av koldioxid ökar när det gäller vårt flygande. Flyget är särskilt problematiskt ur klimatsynpunkt. Det beror på att det inte finns så mycket av effektiva tekniska lösningar för att snabbt minska avgaserna, att avgaserna påverkar klimatet ungefär dubbelt så mycket när utsläppen sker på hög höjd och att flygbränsle inte får beskattas.
Flygresor är ofta oproportionerligt billiga, vilket säkert också bidrar till att vi flyger mer och mer. Men vi bör försöka dra ner på vårt flygande och ett sätt att tänka mer hållbart kan vara att vi väljer att stanna borta längre när vi väl reser med just flyg. Kanske kan vi då också flyga mer sällan?
- Om möjligt; res med tåg eller buss till ditt resmål i Europa – tänk så mycket det finns att se på vägen!
- Vill du resa långt bort, kan du kanske vara borta lite längre och göra det mer sällan?
Om du stannar borta en längre tid kan vara värt att titta närmare på att spendera sommaren i ett semesterhus. Om det låter som just den avkopplande semester du har drömt om, varför inte hyra ett semesterhus eller lägenhet från Interhome där det finns boende att välja på i 30 länder!
Resande leder till stora utsläpp av växthusgaser som förändrar klimatet på jorden, skriver Naturvårdsverket. Nu står resandet och transporterna för mer än en tredjedel av Sveriges totala utsläpp av koldioxid.
Riksdagen har därför bestämt att vi tillsammans ska hjälpas åt att förbättra miljön genom att kraftigt minska utsläppen och att senast år 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. Utsläppen från inrikes transporter, utom inrikes flyg, ska minska med minst 70 procent senast år 2030 jämfört med 2010.
Utsläppen kan dock minska med hjälp av bättre teknik, energieffektivisering och förnybara bränslen. Men det kommer inte att räcka. För att nå målen behöver vi också ändra våra beteenden när det gäller resor. Det gör vi exempelvis genom att resa på ett mer hållbart sätt som leder till mindre avgaser, att flyga mer sällan och stanna borta längre när vi väl reser med flyg är en bra början!