Votering om misstroendeförklaring i riksdagen

På tisdag den 20 oktober klockan 13:00 sker en votering i Riksdagen, där 349 riksdagsledamöter röstar om en misstroendeförklaring mot finansminister Magdalena Andersson (S). Sverigedemokraterna kräver en omröstning för att påvisa hur förtroendet för finansministern ser ut.

Riksdagen har hittills röstat om misstroendeförklaring 6 gånger – men aldrig sagt ja. Två gånger har själva hotet om en misstroendeförklaring haft effekt. Regeringen avgick 1981 och justitieministern avgick 1988, eftersom man kunde förutse att riksdagen skulle rösta för att de skulle avgå.

Läs gärna mer om vad en misstroendeförklaring innebär på Sveriges Riksdags hemsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton + tjugo =